Search

Zakaj kupovati second-hand?

Dobrodošel ali dobrodošla v blogu Modnega rastlinjaka. Tukaj boš našel/a več informacij o nakupovanju second-hand oblačil, o bolj trajnostnem nakupovanju in drugih malih korakih, ki jih lahko naredimo skupaj za boljši jutri.
Za začetek ti predstavljava nekaj dejstev o modni industriji in njenih vplivih na okolje. Nakupovanje second-hand oblačil je eden izmed načinov, kako lahko pripomoremo k zmanjšanju teh škodljivih vplivov.


Ali veš, da …

- modna industrija proizvede več ogljika kot ga skupaj proizvedejo mednarodni leti in po morski ladijski promet.


- ogljikove emisije modne industrije predstavljajo 10 % emisij celotne človeške populacije.


- so v letu 2014 ljudje kupili 60 % več oblačil kot v letu 2000, obdržali pa so jih pol manj časa.


- so evropska modna podjetja v povprečju v letu 2011 naredila 5 kolekcij, medtem ko sta bili v letu 2000 povprečno samo dve. Nekatera podjetja jih proizvedejo celo več. Zara naredi 24 kolekcij na leto, H&M pa med 12 in 16.


- veliko oblačil konča na smetišču. Vsako sekundo na odlagališče odvržemo za en smetarski tovornjak oblačil. Skupno pa letno na smetiščih konča 85 % tekstila. S takšno količino bi v enem letu napolnili Sydneyjsko pristanišče.


- s pranjem oblačil v oceane spustimo 500.000 ton mikrovlaken, kar je enako 50 milijardam plastenk. Veliko teh vlaken je iz poliestra, ki ga lahko najdemo v, kot ocenjujejo, 60 % oblačil. Proizvodnja poliestra proizvede dva do trikrat več ogljikovih emisij kot bombaž. Poliester pa se v oceanu ne razgradi.


- je modna industrija drugi največji porabnik vode na svetu. Je pa tudi velika onesnaževalka vode. Barvanje tekstila je drugi največji onesnaževalec vode na svetu. Ostanek vode po barvanju odvržejo v jarke, tokove in reke.


(Povzeto po: Morgan McFall-Johnsen, Business Insider, The fashion industry emits more carbone than international flights and maritime shipping combined. Here are the biggest ways it impacts the planet.)To je le nekaj dejstev o vsem kar za sabo pušča modna industrija, predvsem pa hitra moda. V zadnjem času že lahko opazimo korake k izboljšanim politikam podjetij. Eni se usmerjajo v izdelavo oblačil iz bolj ekoloških in etično pridelanih materialov, drugi zmanjšujejo število kolekcij, ki jih na leto proizvedejo.Vsak od nas pa lahko naredi malo korak na poti k boljšemu svetu in čistejšemu okolju. Z nakupovanjem oblačil second-hand ali iz druge roke po slovensko bomo nekaj oblačil rešili pred kopičenjem na odlagališčih, popestrili svojo garderobo s kosom, ki ga mogoče nima vsak, še toliko bolj pa nas lahko razveseli kakšen poseben kos, ki nas bo navduševal še dolgo časa.


Upava, da se bo kakšen tak kos našel tudi v najinem Modnem rastlinjaku. Veselo raziskovanje in hvala, ker izbiraš bolj trajnostno nakupovanje.

Recent Posts

See All